Vooral mkb en zzp last van trage betalers

Vooral MKB en ZZP last van trage betalers

Het is een feit dat overheid en bedrijven hun betalingsgedrag nog niet verbeterd hebben sinds begin dit jaar de betalingstermijnen in een wet vastgelegd werden. In het derde kwartaal had bijvoorbeeld zo’n driekwart van de ingenieursbureaus last van opdrachtgevers die slechter betalen of de termijn waarbinnen zij betalen hebben verlengd.
Dat blijkt uit de conjunctuurenquête van branchevereniging NLIngenieurs. Volgens de wet moeten bedrijven die zaken doen elkaar binnen 30 dagen betalen. Daar kan van afgeweken worden, als de partijen daar samen een afspraak over maken. Dan kan de betalingstermijn op maximaal 60 dagen worden bepaald. In uitzonderingsgevallen kan de termijn nog langer worden, maar dan alleen als geen van de partijen daar hinder of nadeel van ondervindt. De overheid moet altijd binnen 30 dagen betalen. Bij uitzondering is er een andere afspraak mogelijk.
Volgens het onderzoek van de branchevereniging betalen hanteert 57,6% van de aannemers een langere betalingstermijn en 45,5% van de projectontwikkelaars. Van de gemeenten betaalt ruim 33% te laat. De zorg, het onderwijs en de Rijksoverheid houden zich volgens het onderzoek wel netjes aan hun betaalafspraken.
Volgens voorzitter van NLIngenieurs Ed Nijpels komen vooral het MKB en ZZP’ers komen door het steeds later betalen. De kleinere bedrijven hebben minder financiële reserves en kunnen soms hun eigen rekeningen niet betalen als hun opdrachtgevers betaling steeds langer uitstellen. Nijpels stelt dat als grote bedrijven op tijd gaan betalen ze een einde maken aan de “stilstand in onze economie.”
Ook voorzitter van MKB Nederland Michaël van Straalen reageerde op het bericht over de verlenging van de betalingstermijn door DE Masterblenders 1753 tot 200 dagen en hij, zelf ook ondernemer in het MKB, werd er net als Ziengs kwaad over. Hij twitterde dat hij er graag iets aan wil doen. Op de vraag van Argus Bedrijfsovernames welke stappen MKN Nederland wil ondernemen, kon de woordvoerster van de ondernemersvereniging nog geen antwoord geven. 

}