Nieuws

Laagste kosten leidend bij leasen auto

Ondernemers kijken bij de keuze voor een nieuwe leaseauto eerst en vooral naar de kosten. Dat is zo sinds het begin van de financiële crisis en dat blijft zo. Waar ze vroeger nog wel eens de extra opties en het comfort van de auto meewogen, draait het nu bijna uitsluitend om het tarief. 75% van de ondernemers die een auto leasen kiezen voor een lange looptijd, om de maandelijkse kosten laag te houden. Hoe houden ze de kosten laag?

Forse ambities Starbucks Corner Café

Starbucks Coffee Company breidt in samenwerking met verkoopautomatenspecialist Selecta, het Starbucks Corner Café concept flink uit in kantoren in Nederland. Starbucks en Selecta willen het concept op 100 nieuwe locaties in Nederland plaatsen. Het nieuwe van het concept: je tapt er premiumkoffie uit de automaat.

75% MKB last van wanbetalers

Wanbetalers brengen ondernemers in de problemen. Ondernemers kunnen door onvoldoende liquiditeit op een gegeven moment ook zelf hun facturen niet betalen. In Nederland heeft 75% van de ondernemers in het MKB last van wanbetalingen.

Krediet voor ondernemers die eerder bijstand kregen

Er komt een kredietmogelijkheid voor ondernemers die de afgelopen jaren een beroep moesten doen op de bijstandsregeling voor zelfstandigen. Zij kunnen nu vaak nergens terecht, terwijl hun vooruitzichten inmiddels goed zijn. Dat is bekend, omdat hun bedrijf beoordeeld moest worden, voordat ze in aanmerking kwamen voor de regeling.

Meer consumenten kopen meer online

Steeds meer winkelende consumenten kiezen voor een online winkel. Vorig jaar hebben 10,3 miljoen Nederlanders tussen 12 en 17 jaar minstens één aankoop via internet gedaan.

Einde oneerlijke concurrentie overheid

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) maakt een einde aan de oneerlijke concurrentie door overheidsorganisatie. Die moeten sinds 1 juli alle kosten die ze maken, doorberekenen in de prijs voor de opdrachtgever of klant. De maatregel moet een einde maken aan de achterstand van bedrijven op de overheid. Ook kleine ondernemers en starters kunnen vaak niet op tegen bedrijven van de overheid.

Welke winkels redden het?

Er zijn te veel winkels in Nederland, dat is zeker. Het aantal zaken zal de komende jaren moeten dalen. In sommige sectoren en winkelgebieden zijn er echter helemaal niet te veel ondernemers actief. Welke winkels hebben meer succes in deze tijd?

88% van managers wil personeel ontslaan

40% van de managers in Nederland zou medewerkers vervangen, als ze de kans kregen: als er geen externe belemmeringen zouden zijn, zoals wet- en regelgeving. Als ze volkomen de vrije hand zouden hebben, zou 88% van hen medewerkers vervangen. Van alle managers is slechts 12% helemaal tevreden over zijn team. Zij zouden niemand vervangen, ook niet als er geen enkel beletsel zou zijn.

Is het nu de tijd om een winkel te beginnen?

Is dit het moment om voor jezelf te beginnen en een winkel over te nemen of te openen? Het begint er op te lijken. Er zit weer groei in de retail. Economen zijn verrast door de omzetgroei in het eerste kwartaal en voorspellen dat er meer in het vat van 2014 zit. In alle branches gaat het (veel) beter. Van doe-het-zelf winkels tot en met modezaken.

Betaald parkeren kost geen klanten

Winkeliers overschatten het belang van de bereikbaarheid van hun winkel voor automobilisten. Zij denken dat veel meer van hun klanten met de auto komen, dan er ook echt met de auto zijn. Veel belangrijker voor de keuze van de winkel: de nabijheid.

Hoe ontkom je aan uitverkopen?

Opnieuw verzetten Nederlandse winkeliers zich tegen de constante uitverkoop. Zij vinden dat de verkoop met grote kortingen, tot onder de inkoopprijs, te ver gaat. Vooral in de kledingbranche maken winkelondernemers bezwaar tegen de kortingsacties die handenvol geld kosten. Veel kleinere, zelfstandige winkeliers houden nauwelijks genoeg marge over. Zij zoeken naar manieren om niet mee te hoeven gaan in de prijsoorlog. Welke zijn dat?

Valt er te verdienen aan het WK-voetbal?

Levert het WK-voetbal Nederlandse ondernemers iets op, geven consumenten meer uit dankzij het WK? Ook al is het enthousiasme voor het WK nog niet echt op gang, het is al wel duidelijk dat er meer gespendeerd zal worden. Er gaat meer naar de detailhandel, we geven meer uit aan Oranje-artikelen en veel fans gaan de wedstrijden in de kroeg bekijken. Hoe profiteer je van het WK-voetbal?

Meer inkoop, meer investeringen

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf zijn optimistischer. Ze verwachten dat de economie verbetert, ze zien minder hindernissen en ze denken weer te gaan investeren en mensen aan te namen. Vooral de ondernemers in de provincies Utrecht en Noord-Brabant hebben er vertrouwen in.

Problemen voor alarm en pinnen winkelier, tips

Na twee jaar procederen, hoeft een kapster in Noord-Holland niets te betalen voor een slecht aangelegd alarm. De installateur verwijdert de installatie. Het is een voorbeeld van wat veel winkeliers overkomt als zij een installateur in de arm nemen voor het aanleggen van een alarminstallatie.

Wanbetalers vreten winst op

33% van de Nederlandse ondernemers noemt het innen van openstaande facturen dit jaar de grootste uitdaging voor winst van hun bedrijf. Meer dan de helft van de facturen die na 90 dagen nog niet betaald zijn, worden nooit meer betaald.

Kamperen juist helemaal in

De Stichting Vrije Recreatie (SVR), grondlegger van het Kamperen bij de Boer, stelt dat kampeervakanties juist helemaal 'in' zijn. De stichting voor de kleine campings komt met de stelling als antwoord op berichten in de media dat de consument kamperen niet comfortabel genoeg vindt.

Crowdfunding wordt eenvoudiger

Crowdfunding is in opkomst. De overheid zou crowdfunding en kredietunies moeten stimuleren, omdat ze bijdragen aan economische groei en omdat ze zorgen voor meer banen. Tweede Kamerleden van de VVD Anne-Wil Lucas en Aukje de Vries vroegen dat aan het kabinet. Het antwoord liet even op zich wachten, maar nu is het er.

Fastservice groeit gezond

De afgelopen vijf jaar is het aantal bedrijven in de fastservicesector gegroeid. De kenners van de markt verwachten dat de groei de komende jaren gestaag zal doorzetten. De sector van de fastservice heeft het tij mee. Meer mensen kiezen voor een bezoekje aan een ijssalon, shoarmazaak, lunchroom of pannenkoekenrestaurant.

Derde kleine ondernemers actief in het buitenland

Kleine bedrijven ondernemen wel degelijk internationaal, maar het is een minderheid. Tweederde van de kleinere ondernemers houdt het toch liever bij Nederland. Hun product of dienst, vinden zij, is niet geschikt voor vermarkting over de grens. Dat is de belangrijkste reden voor ondernemers om de sprong naar het buitenland met hun bedrijf niet te wagen. Een klein deel van de kleinere ondernemers die de grens over is gegaan, haalt driekwart van zijn omzet uit het buitenland.

Alle sectoren doen het beter dan verwacht

Alleen de winkels in non-food zien het volume van de omzet nog dalen. Ondernemers in alle andere sectoren zijn verlost van de krimp in hun business. Voor de bouw is, na de non food detailhandel de verwachting nog het minst: een vlakke ontwikkeling oftewel een groei van nul. Dat is veel beter dan de afgelopen najaar voorspelde krimp van 1,2%.

Kamervragen over forse risico’s MKB door renteswaps en rol banken

Hebben de banken ondernemers in het MKB voldoende geïnformeerd over de risico’s van derivaten, zoals renteswaps? PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vermoedt van niet en heeft daarom op 18 april vragen gesteld aan minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. MKB'ers komen in de problemen door de renteswaps die de banken hen hebben verkocht.

Retourpinnen: heel handig voor winkelier én klant

Na de Rabobank, zullen ook ABN Amro en ING nog dit jaar het retourpinnen invoeren. Bi retourpinnen kunnen klanten die een artikel terugbrengen naar de winkel via de betaalautomaat het bedrag dat de betaald hebben, terugontvangen op hun bankrekening.

In 2013 meer fusies en overnames

Vorig jaar vonden er in Nederland 5.055 fusies en overnames plaats, opnieuw meer dan een jaar eerder. Het grootste aantal fusies en overnames was er in de handel: 1.140. Op de tweede plaats kwam de bedrijfstak ‘specialistische zakelijke diensten’. Het aantal bedrijven dat vorig jaar werd opgericht, was veel groter: 172.000.

Regeldruk kleine ondernemers blijft groot

De regeldruk is voor kleine ondernemers bijna niet gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia. Actal, Adviescollege toetsing regeldruk, wil dat er nader onderzoek komt naar het waarom en wil dat de bestaande mogelijkheden gebruikt worden om de regeldruk voor kleine ondernemers te beperken.

Beschikbaar inkomen huishoudens daalt minder

Het besteedbare inkomen van de huishoudens in Nederland daalde in 2013 en wel met 1,1%. Die daling was beduidend kleiner dan het jaar daarvoor. 2013 was het vierde opeenvolgende jaar dat de koopkracht daalde. Dit jaar zal de koopkracht (licht) stijgen. Over hoeveel er gespaard en afgelost zal worden, zijn nog geen prognoses beschikbaar.

Detailhandel: compensatie bij storing pinbetalingen

Detailhandel Nederland wil dat er compensatie komt als er storingen zijn in het betalingsverkeer. Winkeliers draaien nu alleen op voor de schade als er niet gepind kan worden, of als online betalingen niet mogelijk zijn.

Strijd tegen tasjes ook in non-food

De milieucommissie van het Europees Parlement wil dat klanten moeten betalen voor hun plastic tasjes in foodretail. In Nederland wil de overheid direct een stapje verder. Verantwoordelijk staatssecretaris Mansveld is van plan ook mode-, sport- en woonwinkels te verplichten geld te vragen voor de tasjes die zij verstrekken. Het doel: beperking van de hoeveelheid plastic in het milieu.

Herstel transport zichtbaar

Slecht nieuws kan ook goed nieuws zijn. De afgelopen maanden veroorzaakten vrachtwagens 7% meer schade. Slechts nieuws voor de verzekeraars, maar ook een teken dat de transportsector zich aan het herstellen is na de economische crisis. Er worden weer meer kilometers gereden.

Horecavergunningen melkkoe gemeentes

De gemeentes vragen steeds meer geld aan de horecaondernemer. Daarbij zijn de verschillen tussen de leges groot per gemeente. De politiek zou in moeten grijpen en een einde moeten maken aan zowel de sterke stijging van de kosten, als aan de grote verschillen in het land.

Welke winkeliers zijn onmisbaar?

Welke winkels gaan het ook op de lange termijn redden? Dat zijn de retailers die iets extra’s te bieden hebben. Winkeliers die hun klanten tevreden stemmen, blij maken, die onmisbaar zijn en onderscheidend zijn. Dat is een beperkte selectie winkeliers. Veel retailers zouden zich zorgen moeten maken. Maar wie is er dan wel toekomstbestendig? Wie is top?

Vakmanschap is meesterschap

In het beroepsonderwijs komen meer mogelijkheden voor de meester en gezel formule. Ook wie bijvoorbeeld games wil leren maken, kan in de leer bij een meester. De meester-gezel route was er al in onder meer de horeca en de goud- en zilversmederij. De overheid wil meer kansen scheppen voor mbo-studenten met talent en stelt voor het excellentieprogramma voor mbo’ers 25 miljoen euro beschikbaar.

Begin een winkel in Almere

De winkeldichtheid in Nederland is sinds 2008 met 2% gedaald. In 2013 waren er bijna 570 winkels per 100.000 inwoners. Vooral elektronicawinkels verdwenen, met name uit kleine gemeenten (met minder dan 50.000 inwoners).

Nederland achter in mobiel shoppen

40% van de internetshoppers gebruikt een mobiel apparaat bij hun aankopen. In Nederland is het aandeel mobiele winkelende consumenten beduidend kleiner: 25%.

Vederlicht herstel drankensector

Het afgelopen jaar is het aantal horecazaken gegroeid. Een toch wel opvallende constatering in deze tijd waarin de horeca het moeilijk heeft. Voor het eerst sinds 2007 was er een toename van het aantal bedrijven en wel met 145 zaken, of 0,8%. De verwachting is dat die groei niet duurzaam is.

Mode: daling omzet, groei online

De consumenten in Nederland hebben vorig jaar minder uitgegeven aan kleding en schoenen. Groei was er wel voor de online verkopen en het online aandeel in de omzet groeide in de drie categorieën schoenen, bovenmode en ‘body fashion’ (ondermode). Voor de laatste kledingcategorie is het online aandeel het grootst: ruim 14%.

Koopbereidheid licht verbeterd

Het vertrouwen van de Nederlandse consument in de economie groeit en sinds kort stijgt ook de koopbereidheid.

Visie op winkelstraat ontbreekt

In veel gemeenten ontbreekt een goede visie op de winkelstraat. Een nieuwe aanpak is nodig om het probleem van de leegstaande winkelpanden op te lossen. Dat lukt alleen als overheid en bedrijfsleven samenwerken. Het rapport Winkelgebied van de toekomst roept op tot samenwerking. ‘De Nieuwe Winkelstraat’ van het onderzoeksprogramma Shopping2020 presenteert 5 concepten die ook op de lange termijn succes beloven.

Winkel is en blijft veel meer dan etalage

Het blijkt nogal mee te vallen met de trend waarin consumenten zich in een winkel oriënteren en laten voorlichten en hun aankopen vervolgens elders online doen. Het aantal consumenten dat zowel online als offline koopt, groeit wel voortdurend. Dat blijkt uit een onderzoek van ABN Amro.

Eindsprint woonwinkels in moeilijk jaar

Woonwinkels hadden het vorig jaar moeilijk. Maar aan het slot van het jaar was er een ‘eindsprint’: de verkopen groeiden dankzij de opleving van de huizenmarkt.

Starters zien kansen genoeg in detailhandel

De meeste nieuwe ondernemers gingen vorig jaar aan de slag in de non-food detailhandel: 13%. De starters zien in die branche kansen genoeg ook al gaat het al een aantal jaren niet goed. Na de detailhandel zijn het onderwijs en de zorg de meest populaire branches onder starters.

Nieuwe regels webshops beschermen consument

Webshopwinkeliers krijgen in de loop van het jaar te maken met nieuwe regels voor de online verkoop. Halverwege het jaar wordt een aantal van die nieuwe regels van kracht.

In januari meeste overnames MKB in dienstensector en retail

In januari noteerde Argus Bedrijfsovernames op basis van nieuws- en persberichten 96 overnames in het Nederlandse MKB. De dienstensector en de retail hadden het grootste aandeel in het aantal overnames in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.

Werken ’s zondags of ’s avonds niet extra belonen

Werken op zondag, zaterdag en in de avond zou niet meer extra beloond moeten worden. Het is steeds ‘gewoner’ om buiten de traditionele werktijden aan de slag te zijn. Vrijwel niemand werkt meer van 9 tot 6 en de toeslag op het loon voor arbeid buiten de traditioneel gewone tijden, moet afgeschaft worden.

Franchisenemers in de knel

Ondernemers binnen een franchise krijgen steeds minder ruimte om zelfstandig te ondernemen. In de samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer is het steeds meer eenrichtingsverkeer van gever naar nemer. Als alles tot in detail aan de winkelondernemer wordt voorgeschreven, is hij niet in staat zijn ondernemerschap in stelling te brengen om zijn bedrijf te laten slagen.

Fonds van 100 miljoen voor kleine winkeliers

Onlangs is een fonds speciaal voor de kleine winkelondernemer in het leven geroepen. Het moet een fonds van 100 miljoen euro worden voor de kleine mkb’er in de detailhandel. Het Pensioenfonds Detailhandel is de eerste geldschieter die zich heeft gemeld voor het nieuwe financieringsfonds voor winkeliers.

Scherpe daling aantal overvallen op winkels

Het aantal overvallen is de afgelopen vier jaar scherp gedaald. Dat is volgens Detailhandel Nederland het resultaat van de samenwerking tussen winkeliers, politie en justitie.

Record export agrarische producten

Nederland heeft vorig jaar meer agrarische producten uitgevoerd dan ooit. De boeren deden het beter en met hen alle bedrijven die op een of andere wijze de boeren ondersteunen met producten of diensten.

Meer vertrouwen consument

Ook de ING constateert: de Nederlandse economie groeit in 2014 en het vertrouwen van de consument groeit, dankzij de verwachting dat de koopkracht zal stijgen. Heel enthousiast zijn de economen van de bank ook weer niet: het herstel is dit jaar heel bescheiden en groei is er vooral in de sectoren die op een of andere wijze verbonden zijn met de export.

Drank en horecawet onduidelijk

Winkeliers stellen vast dat de nieuwe drank- en horecawet niet duidelijk genoeg is. Mogen ouders die samen met hun kinderen boodschappen doen, drank kopen, of niet? D66 heeft vragen gesteld aan de minister.

Meer overnames in vrijetijdsindustrie

In 2013 steeg de waarde van de overnames en fusies in de Europese vrijetijdsindustrie. In de meeste overige sectoren daalde die waarde juist. Als er veel deals zijn tussen grote bedrijven, betekent dat vaak dat er ook in het midden- en kleinbedrijf veel activiteit is op het gebied van overnames. En andersom geldt: weinig grote deals, weinig overnames van en door kleine ondernemingen.

Minder huizen verkocht in december, nieuwe groei verwacht

In december werden 13.000 woningen verkocht. Dat betekent dat het aantal verkopen lager was dan in oktober en november 2013. In het derde kwartaal werden in totaal 43.000 woningen verkocht.

64 overnames in MKB-horeca en handel in 4e kwartaal

In het vierde kwartaal noteerde @ArgusOvernames 157 overnames in het Nederlandse MKB. De meeste van de overnames gebeurden in de detailhandel: 40. Daarvan waren er 27 in de non-food en 13 in de foodsector.

Economie en vertrouwen groeien licht

In het derde kwartaal groeide de Nederlandse economie met 0,2% ten opzichte van het tweede. Daarmee is de groei groter dan CBS verwachtte: half november schatte het bureau die nog op 0,1%.

Webwinkeliers willen ook stenen winkel

Steeds meer ondernemers met een fysieke winkel willen hun artikelen ook via het Internet gaan verkopen, of doen dat al. Andersom hebben steeds meer webwinkeliers plannen voor een stenen winkel. Meer dan 66% van de webwinkels zou belangstelling hebben voor een fysieke winkellocatie.

Allergeneninformatie door horeca over jaar verplicht

Over een jaar moeten restaurants, cafés, cateraars hun gasten kunnen voorzien van informatie over allergenen in de producten die zij serveren. Ze moeten op de hoogte zijn en een mondelinge toelichting kunnen geven over de samenstelling van de meestal onverpakte producten. Horeca en catering zijn er nog niet klaar voor, volgens experts.

Strengere controle voedsel

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) wordt een stuk strenger. Voor dat doel gaat het budget van de Autoriteit met 33 miljoen euro per jaar omhoog en steekt het Rijk de komende vier jaar nog eens 34 miljoen euro extra in de NVWA. De toezichthouder krijgt er ook nog eens 160 mensen bij. Ondernemers kunnen vaker inspectie van hun bedrijf verwachten.

Aantal restaurants gegroeid

De afgelopen vijf jaar groeide het aantal restaurants in Nederland met 3,1%. Dat ondanks de recessie. Vooral in de grote steden kwamen er veel restaurants bij. In de stad Utrecht was de groei het grootste: 16,5%.

Oproep: Europese steun voor winkeliers

Het Europees Parlement heeft het Actieplan Detailhandel aangenomen. Het parlement wil dat de Europese Commissie en de lidstaten meer aandacht besteden aan de problemen en belangen van de detailhandel.

Kassa rinkelt weer in 2015

Het gaat beter met de economie en verkopers gaan dat in 2015 echt merken. In 2014 zal er een “bescheiden’ economische groei zijn van 0,5% en in 2015 trekt die groei aan tot bijna 1%.

10 miljoen euro in Gelders fonds voor kleine bedrijven

Startende ondernemers en kleine bedrijven die willen groeien en innoveren komen in aanmerking voor een krediet van de provincie Gelderland.

Winkelcentra moeten vernieuwd

De helft van de ruimte in winkelcentra in Nederland is hard toe aan modernisering. De winkelende nieuwe ‘digitale consument’ stelt nieuwe eisen.

Meer investeringen industrie

Goed nieuws voor wie machines, producten of diensten levert aan de industrie: de ondernemers in de industrie verwachten volgend jaar meer te investeren.

Hotels zetten meer om in derde kwartaal

In het derde kwartaal zette de horeca 1,9% meer om dan een jaar geleden. Het volume van de verkopen daalde wel: 0,4%. De bereikte groei was te danken aan de 2,3% hogere prijzen.

Vooral MKB en ZZP last van trage betalers

Kamerlid voor de VVD Erik Ziengs vindt dat leveranciers de moed moeten hebben om iets te doen aan de slechte betalingspraktijk. “Ergens moet je eens een daad stellen,” aldus Ziengs. Hij kwam tot die uitspraak naar aanleiding van het bericht dat DE Masterblenders 1753 zijn betalingstermijn voor sommige leveranciers verlengd heeft tot 200 dagen. Een bericht waar hij “heel kwaad” van werd, zo meldde hij Argus Bedrijfsovernames. Volgens hem kunnen leveranciers met de nieuwe wet op de betalingstermijnen in de hand stappen ondernemen.

Laptop populairst

Terwijl de meeste aandacht uitgaat naar smartphone en tablet is en blijft de laptop het meest populair als het gaat om de communicatie met en via Internet. 69% van de Nederlandse consumenten beschikt over een laptop, 59% een smartphone en 42% een tablet. De echte groei bieden wel die laatste twee ‘devices’.

Meer huishoudens doen aan Sinterklaas: omzet +4,6%

Sinterklaas is sinds 16 november weer in Nederland en hij is populairder dan ooit. Meer gezinnen zullen aan Sinterklaas doen, wat voor een grotere Sinterklaasomzet zal zorgen, ook al geven we per huishouden even veel uit als vorig jaar.

Broos herstel woningmarkt en economie

Herstel van de woningmarkt is essentieel voor het herstel van de economie. Dat zeggen de ondernemersverenigingen. Het ziet er naar uit dat ze inderdaad hand in hand gaan. Er is een nieuw rapport dat vaststelt dat de woningmarkt stabiliseert en de Nederlandse economie groeide het afgelopen kwartaal. Het was een bescheiden groei, maar belangrijk, na kwartalen van krimp.

Winkeliers: stop reclame- en precariobelasting

Winkeliers hebben er genoeg van extra belasting te betalen voor een reclamebord en een uitstalling buiten. De belasting op naambord en uitstalling of bijvoorbeeld luifel loopt fors op. Detailhandel Nederland roept daarom gemeenten op de reclame- en precariobelasting onmiddellijk af te schaffen.

Contant geld wordt duurder

De kosten voor contant geld stijgen sterk voor ondernemers. Voor veel ondernemers werd dat weer eens extra duidelijk door de tarieven voor 2014 die ABN AMRO onlangs bekend maakte.

Zakelijk krediet verruimd tot 150.000 euro

Op maandag 4 november verhoogde Qredits, Microfinanciering Nederland, zijn kredietlimiet tot 150.00 euro. Dat hoogste zakelijke lening die Qredits tot dan verstrekte was 50.000 euro.

Steun voor starters

De VVD komt met plannen om startende ondernemers te steunen. Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas heeft voorstellen gepresenteerd die het voor vernieuwende start ups eenvoudiger maken om te beginnen en te groeien.

Veel webwinkels hebben logistiek niet op orde

De logistieke afhandeling van online bestellingen kan een stuk beter. Een goede uitvoering van die operatie bepaalt het succes van webwinkels, maar die hebben niet genoeg aandacht voor het belang van een efficiënt logistiek proces.

Derde van winkels in groeisector

Een derde van de winkels in Nederland zit in een sector die groeit, een derde in een van de sectoren die het heel slecht doen en een derde zit in een sector die daar tussen in zit. De leegstand en de winkelsluitingen zijn het resultaat van de sterke schommelingen in de detailhandel. Check wat je sector doet.

Meer vertrouwen ondernemers

De ondernemers in de industrie zijn iets optimistischer. Het producentenvertrouwen van -2,8 in september naar -0,5 nu. Daarmee heeft het vertrouwen het hoogste niveau bereikt sinds oktober 2011.

Detailhandel: lichtpuntjes 2014

De detailhandel heeft het ook volgend jaar nog moeilijk, blijkt uit de nieuwste voorspellingen van het Economisch Bureau Nederland van ABNAMRO. De gehele retail zal zijn omzet met 2,0% zien krimpen. Ondanks de moeilijke tijden zijn er ook kansen in de detailhandel.

Ingenieursbureaus verwachten groei

De ingenieursbureaus in Nederland zijn positief gestemd, ook al geven de huidige omstandigheden daar weinig aanleiding toe. Een groter aantal van de bureaus verwacht echter voor volgend jaar groei.

Minder regels verbouwing

Het wordt eenvoudiger om aan- of uit te bouwen aan je woning of bedrijfspand. Ook mag je sneller bijgebouwen neerzetten of andere kleine bouwwerken achter een gebouw. Dat maakt de rijksoverheid bekend.

Transportsector positiever

In 2012 daalt het transportvolume nog met 0,3%, maar volgend jaar zal er groei zijn. Wel een bescheiden groei, van 1%.

Minder faillissementen

In september was het aantal faillissementen 5% lager dan een jaar eerder. Het was met 888 faillissementen de maand met het laagste aantal in twee jaar.

Verlenging btw-maatregel hard nodig

Uit de gesprekken van minister Dijsselbloem met de oppositie, blijkt dat het kabinet bereid is het verlaagde btw-tarief op arbeid voor renovatie en onderhoud na 1 maart 2014 te handhaven.

Wat wil de Nederlandse online-consument

Meer keuze bij het online winkelen. Dat is een van de wensen van de Nederlandse consument. Ook willen de Nederlandse klanten van webwinkels meer zeggenschap over waar en wanneer hun bestelling wordt bezorgd. Ten derde waarderen ze het zeer als ze artikelen eenvoudig kunnen retourneren.

Verdubbeling aantal bedrijfsovernames

De afgelopen drie jaar is het aantal bedrijfsovernames flink gegroeid. Het aantal overnames is in 3 jaar bijna verdubbeld.

Groei online 3 miljard euro tot 2015

De Nederlandse markt voor e-commerce groeit de komende twee jaar met 3 miljard euro, van 10 miljard euro nu, naar 13 miljard euro in 2015. Er zullen vooral meer dagelijkse boodschappen online verkocht worden. Een andere belangrijke ontwikkeling: in de online business speelt ‘mobiel’ bestellen en kopen een steeds grotere rol.

Ondernemers hebben zelf sleutel groei in handen

Volgens de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) hebben de consumenten de sleutel tot nieuwe groei in handen. Is het consumentenvertrouwen hoger, dan is hun belangrijkste knelpunt opgelost.

Minder bedrijven failliet

In augustus gingen minder bedrijven failliet. Het waren er 608 en dat was het laagste aantal in 2013.

Aantal bedrijfsovernames per jaar gestegen, ondanks crisis

Jaarlijks vinden er zo’n 23.000 bedrijfsovernames (bedrijfsoverdrachten) plaats in Nederland. Dat zijn er beduidend meer dan in 2005, toen het aantal bedrijfsovernames op 15.000 werd geschat. De toename van het aantal bedrijfsovernames wordt onder meer veroorzaakt door de vergrijzing.

Nieuw investeringsfonds voor mkb

Op 10 september is er een nieuw fonds gelanceerd dat ondernemers in het MKB ondersteunt: het Stimuleringsfonds Ondernemend Oranje Kapitaal, afgekort OOK. Het fonds wil investeren in MKB-ondernemers en ondernemers helpen hun kansen op groei te realiseren.

Kredietrisico veel MKB-ondernemers onverzekerd

Nederlandse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf verzekeren het kredietrisico dat ze lopen niet. Worden ze niet betaald, bijvoorbeeld doordat een klant failliet gaat, dan lijden ze flink schade. Verzekeren van het risico kost geld, maar maakt het risico ook beheersbaar.

Laat consument niet in gatenkaas shoppen

De overheid moet zich concentreren op de winkelcentra die er al zijn en niet meegaan met plannen voor nieuwe winkels op andere locaties, buiten het centrum. Anders worden de centra minder aantrekkelijk, ontstaat er leegstand en verliezen ze hun waarde. Consumenten willen niet winkelen in een gatenkaas.

Zomer was overnametijd in food

Afgelopen zomer was er een flink aantal overnames in de voedingsindustrie en de voedingshandel. Het is zoals adviseur PWC zegt: “De transactiemarkt van de agri & food-sector is nog altijd volop in beweging.” Die overnames zijn er ondanks de moeilijkere economische omstandigheden. Enkele voorbeelden.

Restaurants doen het iets beter

De horeca heeft in het tweede kwartaal meer omgezet. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een daling, in het tweede kwartaal steeg de omzet met 0,6%.

Ondernemers iets minder negatief

De ondernemers in Nederland zijn dit derde kwartaal iets minder negatief. MKB Nederland, de ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf, hoopt dat de lichte verbetering van de stemming een signaal is dat er een einde komt aan de krimp. Mogelijk, aldus MKB Nederland, kan Nederland aansluiten bij de opleving in de eurozone.

Kritiek plannen lastenverzwaring zzp'ers

De plannen van het kabinet om zzp’ers zwaarder te belasten moeten van tafel. Dat vindt ook oud-minister Hans Wiegel (VVD). Eerder al noemde de Stichting ZZP Nederland het afschaffen van de zelfstandigenaftrek onacceptabel en FNV Zelfstandigen verklaarde ongerust te zijn over de plannen.

Elk moment van de dag zijn eigen koopgedrag

Een bikini koop je in de middag of avond, een hamer in de ochtend. Uit onderzoek van de vergelijkingssite Beslist.nl blijkt dat de consument voor bepaalde dingen in de ochtend shopt en voor andere in de middag en de avond. De site bekeek het zoekgedrag van 3 miljoen (geanonimiseerde) bezoekers om uit te vinden welke producten op welke tijdstippen en op welke dag extra gewild zijn.

Grootste deel MKB bespaart op energie

Ondernemers van het midden- en kleinbedrijf (MKB) werken hard aan energiebesparing. Zij brengen de kosten omlaag onder meer door het gebruik van spaar- of ledlampen. 70% gebruikt deze zuinige lampen.

Stenen winkeliers moeten nu echt ook online

Stenen winkels verkochten in het tweede kartaal minder, webshops meer. Het gebruik van het mobieltje, de smartphone bevordert die ontwikkeling. Het advies van deskundigen aan winkeliers: ga ook online. Het is daarbij noodzakelijk dat winkeliers samenwerken.

In Zuid-Holland meeste bedrijven te koop

Zuid-Holland is de provincie waar de meeste bedrijven te koop staan. 22% van de bedrijven van de bedrijven die te koop zijn gezet door hun eigenaar, staan in die provincie. Dat blijkt uit een steekproefsgewijze inventarisatie van Argus op het Internet. In de meeste gevallen gaat het om een detailhandelsonderneming in non-food.

Nationale ombudsman komt nu ook op voor ondernemers

De Nationale ombudsman gaat meer aandacht geven aan ondernemers die van het kastje naar de muur gestuurd worden door overheidsinstellingen. De basis is een voorstel van minister Kamp. Onder meer D66 vindt dat niet ver genoeg gaan, maar de ondernemersorganisaties zijn positief.

Nieuwe orders, meer vacatures in bouw, mogelijk herstel ICT

Er zijn meer voorzichtig optimistische geluiden. Ook de inkoopmanagers van Nederland bijvoorbeeld zien een licht herstel. Het aantal vacatures in de bouw groeit en er zijn marktvolgers die een herstel van de ICT denken te zien.

ECB en CBS zien tekenen herstel economie

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet tekenen van herstel van de Europese economie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek positieve ook enkele cijfers die nog niet goed genoemd mogen worden, maar die wel beter zijn dan ze waren. Is Nederland dan toch het dal aan het klimmen?

Crowdfunding oplossing kleine ondernemers

Van je familie en vrienden moet je het hebben. Meer ondernemers halen tegenwoordig het geld dat ze nodig hebben op bij familie, vrienden, kennissen, de massa. Crowdfunding heet het: financiering door een hele grote groep kleine investeerders. Het is sterk in opkomst, nu leningen bij een bank zeker voor kleine ondernemers moeilijk te verkrijgen zijn.

Zelfstandigen werken korter

Ondernemers met personeel en zzp’ers werken korter dan in 2009. Hun gemiddelde werktijd daalde van 52 naar 45 uur in de week. Zzp’ers werken gemiddeld nog 41 uur in de week, ondernemers met personeel 53 uur. Er zijn twee ontwikkelingen verantwoordelijk voor de daling van de gemiddelde werktijd.

Ondernemers beheersen kosten en versterken vermogen

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf letten beter op de kosten. Ze steken ook meer van de winst weer in het eigen bedrijf.

Winkeliers tegen oneerlijke concurrentie

Winkeliers willen dat er een einde komt aan de oneerlijke concurrentie van verkopers op industrieterreinen, van groothandels die aan consumenten verkopen en van verkopers die hun spullen verkopen vanuit een tijdelijke basis, zoals hotels. Dat is de boodschap van Detailhandel Nederland aan de overheid.

600 miljoen euro van overheid: kansen voor installateurs en bouwers

Het nationaal akkoord over energie en duurzame groei dat afgelopen week is bereikt geeft bedrijven nieuwe kansen. Vooral installatiebedrijven en bouwbedrijven zijn blij met het akkoord. Zij profiteren van het fonds dat er komt om gebouwen en kantoren energiezuiniger te maken. MKB Nederland noemt het akkoord een “steun in de rug voor deze sectoren en voor de werkgelegenheid.”

Actieplan winkeliers: verlaag kosten

Detailhandel Nederland heeft afgelopen week een actieplan overhandigt aan de minister van Economische Zaken, Henk Kamp. De nood is hoog in de branche en de overheid kan daar iets aan doen, om te beginnen door de lasten te verlagen.

MKB-fonds verzekeraars voor starters en kleine bedrijven

Verzekeraars richten een MKB-fonds op voor het verstrekken van kredieten aan het mkb, het midden- en kleinbedrijf. Dat staat in het rapport van de commissie onder leiding van Delta Loyd-topman Niek Hoek dat afgelopen week werd gepresenteerd. De commissie onderzocht de problematische MKB-financiering. Verzekeraars hebben tot nu in totaal 170 miljoen euro toegezegd voor het fonds. Ook pensioenfondsen zijn bereid deel te nemen in het nieuwe fonds.

46% mkb’ers gebruikt de cloud

Ruim de helft van de mkb’ers in Nederland maakt geen gebruik van de cloud. 20% doet dat wel en 27% van de ondernemers weet niet zeker of hij gebruik maakt van de cloud. Dat blijkt uit een onderzoek van softwarefabrikant Exact. Vooral dat laatste – 27% weet het eigenlijk niet - laat zien dat het mkb de cloud nog niet begrijpt. Wat is de cloud?

Tijdelijk belastingvoordeel ondernemers

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is een feit: ondernemers kunnen het komende half jaar tot de helft van nieuwe bedrijfsinvesteringen afschrijven en van de belasting aftrekken.

Voorkom inbesteding door overheid

De overheid kiest er tegenwoordig weer vaker voor diensten zelf uit te voeren. Een voorbeeld is de facilitaire dienstverlening. De ondernemers in de sector, zoals cateraars, moeten voorkomen de overheid haar facilitaire dienstverlening zoals dat heet gaat inbesteden, weer zelf ter hand nemen.

Meer toeristen in Nederland

Volgend jaar komen er 50.000 buitenlandse toeristen meer naar Nederland dan vorig jaar. Het aantal Nederlandse toeristen zou volgens NBTC Holland Marketing dalen met 100.000. In totaal brengen de toeristen in de zomer een kleine 2 miljard euro in het laatje.

Nieuwe horecakoers door 18 jaar in Drank- en Horecawet

Op 18 juni stemde zoals verwacht de Eerste Kamer vóór het initiatiefwetsvoorstel om de leeftijd waarop alcohol gekocht en gedronken mag worden, te verhogen naar 18 jaar. De twee tegenstemmers, D66 en de PVV, beschouwen de verhoging als symboolpolitiek. Voor het effect van de verhoging van de leeftijd op de omzet is nog geen cijfer beschikbaar.

Pinnen goedkoper dan contant

Lang was er in de horeca een weerstand tegen het accepteren van pinbetalingen. Maar pinnen is er inmiddels 2 cent goedkoper dan een contante betaling. De horecaondernemer is 30 cent kwijt aan een pintransactie en een contante transactie kost hem 32 cent. De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen maakt de cijfers bekend als een aanbeveling om over te gaan op pinnen.

46% ondernemers middenbedrijven ziet kans op groei

46% van de Nederlandse ondernemers uit de mid market ziet kansen voor omzetgroei op korte termijn. Zij verwachten dat hun omzet in het komende halfjaar zal stijgen. 34% verwacht een stabiele omzet over deze periode. Dat blijkt uit de nieuwste Mid Market Monitor van accountantsbureau Deloitte.

Sommige speciaalzaken zijn onmisbaar

De drogist en de bakker kunnen we echt niet missen. De delicatessenwinkel daarentegen bezoeken we heel wat minder vaak. Voor veel consumenten geldt, dat zij de speciaalzaken nog steeds een belangrijke aanvulling vinden op de supermarkt.

Maak einde aan eeuwige uitverkoop

De uitverkoop in kledingwinkels zou verboden moeten worden. Alleen in voor- en najaar moet kleding in de aanbieding mogen, net als bijvoorbeeld in België. De reden: met de constante uitverkoop in de modewinkels maken winkeliers het elkaar onmogelijk om nog geld te verdienen.

Positie horecaondernemer moet sterker

De horecaondernemer moet een sterkere positie krijgen in de onderhandeling met brouwers. Daarvoor zijn duidelijke en eenvoudige contracten nodig en moet de overname van goederen in bruikleen beter geregeld worden.

Aanpak fraude winkelpersoneel werkt

Winkeliers die deelnemen aan het Waarschuwingsregister hebben minder last van fraudeurs. Daarmee lijkt de aanpak van interne fraude succesvol.

MKB bedreigd door cybercrime

Zet ’s avonds je wifi uit. Dat is een voorbeeld van een eenvoudige maatregel tegen cybercrime. Vooral kleinere ondernemers onderschatten de risico’s van struikrovers langs de digitale snelweg. Het ministerie van Veiligheid en Justitie en MKB-Nederland beginnen een campagne om hen bewust te maken van de gevaren.

Kleine ondernemer laat geld liggen

Kleine ondernemers laten subsidiegeld liggen. Als zij geld steken in innovatie of duurzaamheid maken ze geen aanspraak op de subsidies waar ze recht op hebben. Volgens een nieuw onderzoek maakt niet meer dan 3% van de kleine ondernemers gebruik van de beschikbare subsidieregeling.

Voorkom winkelzeepbel

Detailhandel Nederland wil dat de provinciale overheid het bijbouwen van winkels afremt. Ondanks de huidige leegstand zijn er volgens de organisatie van winkeliers plannen voor de uitbreiding van het winkelbestand met 2,5 miljoen meter winkeloppervlakte: ongeveer 9000 nieuwe winkelpanden

Krediet is nog knelpunt

Voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (MKB) wordt het moeilijker om een lening af te sluiten. Veel banken hebben hun voorwaarden strenger gemaakt en een groot deel van de banken gaat de regels de komende tijd aanscherpen.

Winkeliers blij met rooftasverbod in meer gemeentes

Het Vakcentrum voor zelfstandige ondernemers in de detailhandel en Detailhandel Nederland pleiten voor een nationaal verbod op de rooftas. Dat nationale verbod is er nog niet, maar in steeds meer gemeentes voert men zo’n verbod in of overweegt men dat.

Overnemers succesvoller dan starters

Overnemers hebben een bewezen grotere overlevingskans op de markt dan starters. Na vijf jaar is 96% van de overnemers nog actief, van de starters nog 50%.

Spookfacturen worden strafbaar

Het ziet er naar uit dat acquisitiefraude binnenkort strafbaar wordt. De VVD en SP bereiden een initiatiefwetsontwerp voor dat het versturen van spookfacturen en andere acquisitiefraude bestraft met een boete of een gevangenisstraf.

Overheid vaak oneerlijke concurrent

De overheid doet te weinig om oneerlijke concurrentie door de overheid tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Die ziet toe op de Wet markt en overheid.

Internetondernemer wil zekerheid

Een nieuwe brochure maakt duidelijk wat de ruimtelijke regels voor internethandel zijn. Gemeentes kunnen met de brochure in de hand startende internetondernemers zekerheid geven. Ondernemers belangrijk kunnen nu ook zelf nagaan waar ze hun vorm van internethandel kunnen onderbrengen.

Weer groei in sommige branches

Volgend jaar groeit de Nederlandse economie weer. Dat zeggen de Europese economen en dat voorspellen de economen van onder meer de ING. In sommige branches zal het herstel sterker zijn dan in andere. Vrijwel alle sectoren doen het in 2014 beter, ook de detailhandel.

Ondernemers gaan meer investeren

De ondernemers in de Nederlandse industrie denken in 2013 beduidend meer te gaan investeren dan vorig jaar. Na het bericht vorige week dat de consument onverwacht minder pessimistisch is, nu opnieuw een positief signaal. Positief is ook de verwachte groei van de Duitse economie.

Oranje versterkt winkelomzet nog niet

De verkoop van oranjeproducten is voorlopig bescheiden. Volgens onderzoeksbureau GfK hebben de supermarkten nog niet geprofiteerd van de belangstelling voor Oranje nu de huldiging van de koning nadert. Webshops wel.

Online zoeken in stenen winkels

Voradius.nl is een zoekmachine waarmee gebruikers producten kunnen vinden bij offline winkels in de buurt. Amsterdam is de eerste stad in Nederland met winkels die door Voradius doorzoekbaar zijn gemaakt. Uit onderzoek dat Voradius noemt blijkt dat 63% van de winkeliers geen webshop heeft.

Grote krimp bedrijfsinvesteringen

In februari investeerden bedrijven opnieuw minder in materiële vaste activa.

Consument iets minder pessimistisch

Consumenten zijn in april iets minder somber geworden dan ze in maart waren, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer kredietkansen ondernemer

Het Coöperatief Ondernemers Platform - Veluwe UA, een kredietcoöperatie, is officieel van start gegaan op 18 april. Afgelopen week werd ook bekend dat het kabinet laat onderzoeken of pensioengelden een rol kunnen spelen bij kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Er komen meer kredietkansen voor het MKB.

Betalingskosten winkelier lager

Winkeliers in Nederland zijn flink wat minder kwijt aan het betalingsverkeer. Onderzoek van de Nederlandsche Bank (DNB) toont aan dat de kosten van het betalingsverkeer stevig zijn gedaald.

33% bedrijfsovernames door familiebedrijven

Een derde van de bedrijfsovernames wordt gedaan door familiebedrijven. Een opvallend hoog percentage, dat te danken is aan de financiële slagkracht van familiebedrijven.

9% meer online verkocht

De online bestedingen zijn vorig jaar met 9% gegroeid tot € 9,8 miljard. Vooral het aantal bestellingen nam toe. Wat ook toeneemt, is het aantal ondernemers dat online zaken doet. Er liggen kansen.

Volop kansen MKB in export

Nederland voerde vorig jaar 7% meer uit en de exporteurs verwachten voor 2013 zelfs 9% groei. De export is de trekker van de Nederlandse economie. Meer kleine bedrijven zijn actief in de export en er liggen nog meer kansen.

Winkels nu al op zondag open Minister Kamp van EZ machteloos

Verschillende gemeenten staan nu al toe dat winkels open zijn op zondag. Minister Kamp van Economische Zaken vindt dat niet juist. Hij kan er echter niets tegen beginnen

Nationalisatie SNS Reaal negatief voor kredietverstrekking Bedrijven krijgen nog moeilijker een lening

De overheid neemt SNS Reaal over en de banken moeten SNS overeind houden

Doorstart voor Thermen Holiday Zuidwolde Sauna na overname vol vertrouwen verder

De sauna in Zuidwolde, Thermen Holiday Zuidwolde, is overgenomen door Hans Noorman uit Dwingeloo. De sauna gaat niet dicht. Er wordt juist geïnvesteerd in het bedrijf, dat een nieuwe naam kreeg: Sauna Thermen Zuidwolde.

Consument vaker bereid aankopen te financieren

De Nederlandse consument zal komend jaar voor een aankoop die gepland was, eerder een lening afsluiten. Er zal weer meer consumptief krediet worden verstrekt.

Betaalproblemen dreigen voor ondernemers

Veel ondernemers krijgen problemen met hun betalingen wanneer volgend jaar de nieuwe Europese betalingsstandaard SEPA wordt ingevoerd. 60% van de ondernemers in het MKB is nog niet begonnen met aanpassingen aan de nieuwe standaard, blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB).

Overheid helpt ZZP’ers aan betaalbaar pensioen

Het kabinet vindt het belangrijk dat ook voor zelfstandig ondernemers een betaalbaar pensioen haalbaar wordt. De overheid gaat met organisaties van zzp’ers werken aan een vrijwillige collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen.

Consumptie: iets beter beeld

Volgens de Consumptieradar van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn deze maand de omstandigheden voor de consumptie door Nederlandse huishoudens per saldo verbeterd. Mensen gaan mogelijk weer meer besteden.

Bedrijfsfinanciering moet beter

Voor starters en innovatie moeten kredieten beschikbaar zijn. Dat is belangrijk voor een aantrekkende economie. Betere mogelijkheden van bedrijfsfinanciering zijn hard nodig, vinden MKB-Nederland en VNO-NCW.

Horeca wil van brouwerijen los

Een biertje is te duur. Niet alleen de klant betaalt te veel, maar ook de horeca-ondernemer.

Wordt het makkelijker een 65-plusser in te schakelen?

Veel MKB'ers ondervinden moeilijkheden niet alleen om geschikt personeel aan te werven, maar ook om het te kunnen inzetten op de momenten dat het vereist is voor de klant. Als dan nog eens een medewerker zich voor een week ziek meldt, dan zitten vele ondernemers met de handen in het haar.

Kampioenschap Pinnen

De Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (SBEB) heeft onlangs een wedstrijd uitgeschreven waarbij winkelcentra konden strijden om de titel ‘Pin-kampioen’.

Kamer van Koophandel gaat samen met Syntens

Als het van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken afhangt, dan gaat de Nederlandse Kamer van Koophandel fuseren met innovatie-agentschap Syntens. De bedoeling hiervan is om één grote service-organisatie te creëren, zo informeerde de minister de Tweede Kamer nadat hij de pers al had ingelicht.

Gezinnen consumeren weer meer dan een jaar geleden

Gezinnen besteedden in juli 2011 minder aan hun auto, aan decoratie in huis, aan tabak en aan alcoholische dranken. Elektronica, kleding en schoenen zitten wel weer in de lift. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook op het vlak van de diensten valt een stijging waar te nemen.

Wanbetalers rekenen op verhoging van griffierechten

Om discussie over betalingstermijnen te vermijden, doet een ondernemer met zakelijke klanten er goed aan de afspraken vast te leggen in het contract. Want wanbetalers spelen te graag met de betalingstermijn.

Ondernemersvertrouwen daalt door financiële crisis

De financiële crisis krijgt meer en meer impact in de reële economie. Zowel in Nederland als in België neemt het ondernemersvertrouwen af. Toch zijn er bedrijfstakken die de toekomst met vertrouwen tegemoet zien : de horeca, de beveiliging en de schoonmaak.

Autoverkoop in Nederland weer in de plus

De autosector in Nederland heeft het afgelopen halfjaar weer wat lucht gekregen. De afgelopen jaren vielen tegen wegens de economische crisis. De Nederlandse consument spendeerde de eerste maanden van 2011 ruim 20% meer aan personenauto’s.

De horeca mag weer hopen

Na drie moeilijke jaren zal de Nederlandse horeca in 2011 opnieuw groeien. Toch zal de sector het groeitempo van de rest van de economie waarschijnlijk niet kunnen bijbenen. Er wordt verwacht dat het met de werkgelegenheid in de horeca de goede kant opgaat. De eerste indicaties zijn alvast positief.

}