Strijd tegen tasjes ook in nonfood

Strijd tegen tasjes ook in non-food

De komende vijf jaar moet het aantal plastic tassen dat de winkels meegeven, met 80% zijn teruggedrongen, wat de commissie van het Europees Parlement betreft. Volgende maand si de stemming over het onderwerp. Mansveld gaat de detailhandel overigens niets voorschrijven.
Zij gaat uit van de kracht van de brancheorganisaties, die in staat zullen zijn op vrijwillige basis de betaling in te voren en daarmee de gehoopte beperking van het aantal tasjes dat in omloop komt, te beperken. Brancheorganisatie Inretail stelt dat er nog geen goed alternatief is voor de plastic tas. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken wordt een studie uitgevoerd naar alternatieve materialen.
De Nederlandse supermarkten kunnen ondertussen al aardig content zijn over de opbrengst van de plastic tasjes die zij hun klanten verkopen. Volgens de makers van het televisieprogramma de Rekenkamer verdienen de supers jaarlijks zo’n 47 miljoen euro aan de verkoop van ongeveer 360 miljoen tasjes. Gemiddeld verbruikt de Nederlandse consument 260 plastic tasjes per jaar. Veel van het plastic komt uiteindelijke in de oceanen terecht.

}