Welke winkeliers zijn onmisbaar

Welke winkeliers zijn onmisbaar?

Q&A, onderzoekers en adviseurs voor retailers, zocht het uit. Zij stelden een ranglijst op: de retail ranking. Waar keek Q&A Research & Consultancy naar? Van ruin 250 retailers beoordeelden ze onder andere in welke mate consumenten een winkel volgen, traffic naar winkels en websites, aanbevelen van winkels (NPS), het loyaal zijn aan winkels (NLS), het onderscheidend vermogen van winkels, de onmisbaarheid van winkels in winkelgebieden en de mate waarin winkels klanten blij maken. Ook de mate waarin ze cross channel actief zijn, telde mee. Het gaat dus om een combinatie van kwalitatieve gegevens en kwantitatieve gegevens.
Onmisbare winkels
In de top “onmisbare retailers”: Deen, Keurslager, Action, IKEA, Kruidvat, Eye Wish en ICI Paris XL. Bijvoorbeeld Eye Wish is onmisbaar voor de consument op basis van hun onderscheidend vermogen op service en personeel. De consument staat onverschillig tegenover ruim 30 retailers: het maakt bijvoorbeeld niet uit of ze nu wel of niet aanwezig zijn in een winkelcentrum.
Winkeliers met blije klanten
Winkels met de hoogste klanttevredenheid zijn: IKEA, Action, Rivièra Maison, Hunkemöller, Intratuin, foodspeciaalzaken en parfumerieën. Klanten van IKEA worden vooral blij van het assortiment en de winkelbeleving. Action maakt klanten blij met zijn prijzen en assortiment en ook de beleving. Klanten van Hunkemöller waarderen de combinatie van assortiment en service.
Onderscheidende retailers
Retailers die zich onderscheiden van de competitie: Bijenkorf, IKEA, Rivièra Maison, Hornbach en Bever. De winkels maken het onderscheid op verschillende aspecten van het winkelbedrijf. Zo onderscheid Hornbach zich met zijn assortiment, Bever met een combinatie van assortiment en klantvriendelijk personeel.
Volgens Q&A heeft een winkelier de meeste kans op succes door zich te onderscheiden in assortiment, klantvriendelijkheid en bereikbaarheid. Winkelende consumenten zien maar weinig winkeliers die het op die punten beter doen dan hun concurrenten. Aar liggen dus kansen.

}