Vederlicht herstel drankensector

Vederlicht herstel drankensector

De onderzoekers Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Warmond spreken zelf van een broos herstel. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) noemt de omzetgroei in de horeca matig.
 
Groei aantal horecazaken
De horeca-adviseurs van Van Spronsen keken vooral naar het aantal horecazaken. In het bijzonder het aantal koffiespeciaalzaken nam toe. In 2013 groeide hun aantal met 3,5% en vergeleken met 2012 waren er 4,8% meer. Het aantal café-barbedrijven groeide in 2013 ongeveer 0,5%. Dat terwijl het aantal cafés sinds 2000 daalde. Van Spronsen denkt dat het te danken is aan meer bezoeken. Het aanbod van strandpaviljoens, zalen- en partycentra, en aanbieders bij recreatiebedrijven nam toe met totaal 79 bedrijven, een stijging van 2,9%. Het discothekenaanbod is in 2013 gelijk gebleven met 226 bedrijven. De discomarkt lijkt na jaren van forse afname te stabiliseren.
 
De grotere steden
De drankensector in de 21 grootste steden is in 2013 met 1,2% toegenomen dankzij groei van het aantal cafés, koffiezaken en zalen- partycentra. In de meeste grote steden groeide het aantal cafés ten opzichte van vorig jaar. Leiden kende de grootste groei met 8,2%, een toename van zeven cafés. De steden Eindhoven (5,1%) en Apeldoorn (4,4%) zagen het aanbod eveneens fors toenemen. Amersfoort kende een afname van 5,4%, Zwolle 3,2%, Arnhem 2,5%, Dordrecht 1,9% en ’s-Hertogenbosch 1,0%.
 
Koffiezaken in de grotere steden
In een aantal steden groeide het aantal koffiezaken sterk: in Tilburg, Almere, Enschede, Leiden en Dordrecht nam het aanbod met meer dan 5% toe. In Den Bosch, Amersfoort, Apeldoorn en Eindhoven daalde het aantal met meer dan 10%. Na jaren van groei lijkt de markt daar verzadigd.
 
4 grote steden
In Utrecht was de groei met 5,3% het grootst, er kwamen vooral koffiezaken bij. De drankensector in Amsterdam groeide met ruim 2,4%, een toename van 32 bedrijven, voornamelijk cafés en koffiezaken.
 
Houdt herstel stand?
Volgens Van Spronsen is het de vraag of het herstel in de drankensector stand houdt. De gast geeft nog steeds minder uit en komt ook minder vaak. Waarbij de krimp in heel Nederland (2,4% over de afgelopen vijf jaar) groter is dan in de grote steden (1,2%). Van Spronsen noemt: de recessie, invoering van het rookverbod, verhoging van de btw en toenemende concurrentie. Door de in 2014 ingevoerde alcoholwetgeving zal, zo is de verwachting, de omzet opnieuw dalen.
 
Groei omzet vierde kwartaal
De nieuwste cijfers van CBS bevestigen dat het herstel broos is. In het vierde kwartaal van 2013 heeft de horeca 1,0% meer omzet behaald dan een jaar eerder. Die groei was te danken aan de 1,6% hogere prijzen. Het volume van de omzet – het aantal biertjes, kopjes koffie, broodjes, etc. - daalde met 0,6%.

}