Restaurants doen het iets beter

Restaurants doen het iets beter

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat spreekt van een bescheiden groei. Het goede nieuws is, dat de omzetdaling in het eerste kwartaal van dit jaar is niet doorgezet. Er werd echter wel opnieuw minder geserveerd. De prijzen stegen met 1,8%, het volume daalde met 1,3%. De restaurants presteerden het best, van de bedrijven actief in de horeca.  Zij zetten 3,4% meer om: de prijzen stegen met 1,8% en het volume met 1,6%. Vooral de maand juni droeg bij aan de groei, aldus het CBS. Ook in de hotelsector groeide de omzet en dat na twee kwartalen van krimp weer toe. De groei was 2%. Cafés zetten voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal minder om. Hun omzet was in het tweede kwartaal 6,4% lager dan in het tweede kwartaal van 2013. Het volume daalde zelfs met bijna 10%. Mede dankzij de verhoging van de belastingen waren drankjes in het café gemiddeld 3,7% duurder dan een jaar terug. Koninklijke Horeca Nederland, die de belangen behartigt van de ondernemers in de horeca, maakt zich zorgen. Die ziet dat de productiviteit stevig onder druk staat. De ingrepen van de overheid stemmen de KHN niet optimistisch: nieuwe accijnsverhogingen in 2014, op alcohol en nu ook frisdranken. De lasten van de werkgeverslasten blijven toenemen net als de belastingdruk op bruto lonen. De organisatie wil meer flexibiliteit in de contracten met werknemers.

}