Minder huizen verkocht in december nieuwe groei verwacht

Minder huizen verkocht in december, nieuwe groei verwacht

Dat blijkt uit cijfers van Makelaarsland, de grootste makelaar in Nederland. De onderneming meldde naast de verkopen het aantal van 125.000 bezichtigingen en stelde dat december daarmee naar verwachting presteerde. De resultaten waren weliswaar minder goed dan in oktober en november, maar wel “veel beter” dan in de rest van 2013. De conclusie van de makelaars: de huizenmarkt groeit al maandenland en de omstandigheden zijn gunstig voor nieuwe groei in 2014. Het grotere aantal verkopen is deels te danken aan kopers die nog de hogere NHG grens en de mogelijkheid om 105% van de woningwaarde te financieren wilden benutten. Sinds 1 januari 2014 is de financieringsgrens 104%. Makelaars zien het zonniger in voor 2014, omdat zaken rond huis en hypotheek nu duidelijk zijn: hypotheekregels en aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Ook de lage rente en de gedaalde huizenprijzen zullen de verkoop stimuleren. Daar staat tegenover dat kopers minder kunnen lenen en dus meer eigen geld moeten meebrengen.
Kopers lijken het eens met de makelaars. Eind vorig jaar noemde Vereniging Eigen Huis (VEH) 2013 al het jaar van het herstel van het vertrouwen in de woningmarkt. VEH meet dat vertrouwen onder consumenten. De indicator van het vertrouwen steeg in een jaar tijd (sinds januari 2012) met 32 punten tot 85 (100 is neutraal). Het verlies aan vertrouwen sinds het uitbreken van de crisis is weer bijna goedgemaakt.
Van de banken was het de Rabobank die al veel eerder in het jaar 2013 meldde weer groei en beweging te verwachten in de huizenmarkt. De bank zag een einde aan de daling van de prijzen.

}