Horecavergunningen melkkoe gemeentes

Horecavergunningen melkkoe gemeentes

Dat vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De organisatie de opkomt voor de belangen van de horecaondernemer, heeft de voortdurende stijging van de kosten van de gemeentelijke leges voor de vergunningen voor de horeca onderzocht. De verschillen en de stijging zijn ook dit jaar weer groot, aldus de KHN. Die vraagt om het aantal vereiste vergunning te beperken en om lagere kosten.
Onaanvaardbaar
Lodewijk van der Grinten, algemeen directeur van KHN noemt het feit dat de kosten opnieuw meer stijgen dan de inflatie: “onaanvaardbaar”. De grootste stijging van de prijs was er voor de leges voor de terrasvergunning. Die prijs steeg tussen 2008 en vorig jaar gemiddeld met 53%. In die periode steeg bijvoorbeeld ook de leges drank- en horecawetvergunning fors: met 36,4%.
De gemeentes hanteren compleet verschillende tarieven voor de vergunningen. In de duurste gemeente betaal je € 2.481 en in de goedkoopste € 28 voor een vergunningenpakket (Drank- en Horecawetvergunning, exploitatievergunning en terrasvergunning). Ook per vergunning zijn er grote verschillen: een Drank- en Horecawetvergunning kost tussen € 28 en € 1.763, een exploitatievergunning tussen € 13 en € 1.567 en voor een terrasvergunning betaal je als je geluk hebt € 8 en als je in de ‘verkeerde’ gemeente woont € 1.982.
Legestrends:

  • In een grote gemeente betaal je meer voor je vergunningen
  • De kosten in het oosten en westen zijn het hoogst
  • In et noorden zijn de tarieven in verhouding laag
  • In het noorden heffen minder gemeentes een exploitatievergunning, terrasvergunning of precariobelasting
Bouwvergunning
Ook de kosten voor een bouwvergunning verschillen extreem veel per gemeente. Ze kunnen oplopen (bij een bouwsom van € 100.000) van € 1.265 tot € 7.366 en (bij een bouwsom van € 500.000) van € 4.985 tot € 28.222. KHN heeft het uitgerekend: voor het complete pakket aan vergunningen ben je in de duurste gemeente 88 keer zo veel kwijt, als in de goedkoopste gemeente. De drie gemeente in 2013 is Zaanstad  (€ 2.481) en de goedkoopste Het Bildt (€ 28). Het rapport Gemeentelijke  leges 2013 is al PDF te downloaden op de site van KHN.
 

}