Herstel transport zichtbaar

Herstel transport zichtbaar

Dat meldt TVM, een van de grootste transportverzekeraars. Die zag overigens niet alleen de schades toenemen, maar ook de premie-inkomsten. Die gingen met 5% omhoog. TVM zag ook dat de transporteurs over de weg voor het eerst weer meer auto’s aanschaffen. Lang beperkten de investeringen in het wagenpark zich tot vervangingsinvesteringen. TVM-topman  Arjan Bos: "Het aantal objecten dat we verzekeren, neemt voor het eerst sinds 2008 weer toe."
 
Graadmeter
Bos ziet de nabije toekomst voor de transportwereld voorzichtig positief in. Hij wijst er op dat de logistieke sector, net als de uitzendbranche, een graadmeter is voor de ontwikkeling van de economie. Zij lopen bij herstel voor op de overige branches.
Sanering
TVM denkt wel dat de logistiek nog wat in te halen heeft, na moeilijke jaren. Ten eerste zijn de prijzen achtergebleven. De prijzen in de sector stonden en staan sterk onder druk door de grote concurrentie. Ook zijn veel bedrijven de afgelopen jaren flink wat eigen vermogen kwijtgeraakt. Ze hebben hun fondsen aangesproken om te overleven. Daar zijn bepaald niet alle bedrijven in geslaagd. Het aantal transportbedrijven is gedaald van 12.500 in 2008 tot 11.000 nu. Volgens TVM is de sanering nog niet helemaal ten einde.
Groeikansen
De transportverzekeraar ziet groei in het multimodale transport (water, spoor, weg). Toekomstige ontwikkelingen waar vervoerders nu al over moeten nadenken zijn onbemand vervoer en papierloos transport.

}