Crowdfunding wordt eenvoudiger

Crowdfunding wordt eenvoudiger

Nog voor de zomer, aldus minster Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer, onderzoekt de overheid samen met de toezichthouder en EZ of de regelgeving nog beter op crowdfunding kan worden toegesneden. Nu al, aldus Dijsselbloem, stimuleert het kabinet door promotie, kennis en het wegnemen van belemmeringen in de regelgeving de ontwikkeling van crowdfunding.

Vergunning

Een aantal partijen heeft van de Autoriteit Financiële Markten inmiddels een vergunning en/of ontheffing gekregen als beleggingsonderneming, bemiddelaar (in opvorderbaar geld) of financiële dienstverlener. Die partijen zijn: Crowdauboutnow, Crowdinvesting, Fundyd, Geldvoorelkaar.nl, Horeca Crowdfunding Nederland, Kapitaal op Maat, Stichting One Planet Crowd, Samenlening.nl.

Wensen VVD voor financiering ondernemers

De VVD wil dat op geen enkele manier regels de oprichting van verantwoorde crowdfunding-initiatieven en kredietunies in de weg staan. Verder willen de Tweede Kamerleden dat crowdfunding als financiering beter onder de aandacht wordt gebracht van ondernemers.
Bij crowdfunding kunnen particulieren voor een bepaald bedrag bijdragen in de financiering van een onderneming of een project. Dat kan in de vorm van een investering, of in de vorm van een lening. Gewoonlijk gaat het om een groot aantal mensen dat op die manier ieder met een relatief klein aandeel bijdraagt aan de benodigde fondsen. CrowdAboutNow bijvoorbeeld stelt op zijn site dat meer dan 35 horecaondernemingen €500.000 op halen dankzij duizenden investeerders. Volgens de crowdfunding-onderneming gaat het om meer dan alleen geld: investeerders zijn ook ambassadeurs van je bedrijf of merk.

}