Aantal restaurants gegroeid

Aantal restaurants gegroeid

De groei blijkt uit een onderzoek van Van Spronsen & Partners Horeca-advies naar de ontwikkeling van de horeca in de steden. In steden met meer dan 100.000 inwoners groeide het aantal restaurants met 6,6% en in de vier grootste steden met 7,7%. In sommige categorieën was de groei bijzonder groot. Het aantal restaurants met een ‘overig Aziatische’ keuken (Japans, Thai, Indiaas) groeide in de stad met de sterkste aanwas, Utrecht, zelfs met 100%. Na Utrecht als stad met de sterkste groei, volgen op twee en drie Zoetermeer (16,3%) en Amersfoort (13,4%). Er waren drie steden waar het aantal restaurants daalde: Enschede (-7,4%), Den Bosch (-2,3%) en Maastricht (-0,6%).  Vooral restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken verdwenen. Het aantal sterrenrestaurants groeide de afgelopen vijf jaar in Nederland. Gemiddeld nam hun aantal met 27% toe, in de grote steden met 65% en in de vier grootste steden met 138%. De groei in Amsterdam bedroeg 267%. Utrecht is onlangs zijn laatste ster ontnomen en in de Domstad is nu geen enkele sterrenrestaurant meer. Van Sponsen constateerde verder dat het aantal restaurants met een ‘Nederlands-Franse’ keuken afnam, net als het aantal restaurants met een ‘Chinees-Indische’ keuken. Groei is er vooral van restaurants met een ‘Italiaanse’, ‘overig Zuid-Europese’ en ‘overig Aziatische’ keuken. Vooral die laatste categorie groeit sterk: 35% gedurende de afgelopen vijf jaar.

}