Juridische-fiches

De borgstelling

Als startende ondernemer maak je uiteraard een gedegen bedrijfsplan. Uit dit bedrijfsplan zal waarschijnlijk blijken dat je bepaalde investeringen zult moeten doen. Maar wat als je zelf geen of (te) weinig eigen kapitaal hebt om dit uit eigen zak te betalen?

De huur van uw winkel kan lager: huurprijsherziening

De huurprijs(verhoging) van een bedrijfspand

In principe is de huurprijs van een bedrijfspand geheel vrij, mits beide partijen akkoord gaan in een huurcontract. Maar de verhuurder wil natuurlijk een zo goed mogelijke huurprijs ontvangen, en de huurder wil natuurlijk een zo laag mogelijke prijs betalen. Hoe kan er een reële huurprijs worden vastgesteld waar beide partijen mee in kunnen stemmen?

De notaris met bijbehorende kosten

De notaris is onpartijdig en is daarom altijd op zoek naar evenwichtige oplossingen die conflicten in de toekomst kunnen voorkomen. Om die oplossingen te bekrachtigen, wordt dit meestal neergelegd in een notariële akte.

Een bedrijfsvorm kiezen

De juiste bedrijfsvorm kiezen is vaak een netelige kwestie. De bedrijfsvorm hangt heel sterk af van de activiteiten die u als ondernemer gaat ontwikkelen, uw beschikbare vermogen en de persoonlijke omstandigheden.

Eenmanszaak

Het aantal zelfstandige ondernemers is in Nederland de afgelopen jaren flink gegroeid. De rechtsvorm die veel ondernemers kiezen voor hun activiteiten is die van de eenmanszaak. Wat is een eenmanszaak? Is het de beste keuze voor een ondernemer?

Franchise goede vorm van samenwerking

Er is de nodige kritiek op de verhouding tussen franchisenemer en gever. Die zou niet in balans zijn. De franchisenemer zou een te groot deel van de kosten en de risico's toebedeeld krijgen en met de rechten onderbedeeld zijn. Er zijn bijvoorbeeld conflicten over de verdeling van de online koek. Daarnaast bleken verschillende franchiseformules de afgelopen tijd slecht te presteren. Aan de problemen wordt gewerkt en franchise zal ook in de toekomst een belangrijke vorm van samenwerking zijn.

Hoe kies je de juiste rechtsvorm?

Het is belangrijk om vooraf een goede overweging te maken in de keuze voor een rechtsvorm. Een slechte keuze kan voor onverwachte verrassingen zorgen in de toekomst.

Huurovereenkomst bedrijfsruimte opzeggen

U wenst uw huurovereenkomst op te zeggen? Dan hebt u verschillende mogelijkheden afhankelijk van het type bedrijfsruimte dat u huurt. Wij zetten ze hierna voor u op een rij.

Notariskosten: zoek de verschillen

De tarieven van de notarissen stonden tot 1999 vast. In oktober van dat jaar echter zijn ze vrij gegeven en sindsdien kunnen notarissen ook op prijs met elkaar concurreren. Het loont om meerdere notarissen om een offerte te vragen voor werkzaamheden, want er zijn wel degelijk verschillen in prijs. Wat doet de notaris voor zijn geld en waarom is hij eigenlijk nodig?

Schriftelijke huurovereenkomst

Of u nu een winkelruimte of een kantoorruimte huurt, u stelt best een schriftelijke huurovereenkomst op. We geven u mee wat u zeker overeenkomt.