Financiering

De lening

Als ondernemer is het vaak lastig om een lening te krijgen, zeker in tijden van crisis en onzekerheid over de toekomst. Vaak heb je bij een bank maar één kans en die moet ten volle benut worden. Daarom is het van het grootste belang om goed voorbereid naar een bank te stappen. In deze documentatie leest u een aantal tips om uw bezoek aan de bank goed voor te bereiden.

Financiering zonder bank

Je wilt een bedrijf overnemen, hebt een goed idee voor een nieuw product, ziet nieuwe kansen. Je maakt een stevig ondernemingsplan, maar krediet om het uit te voeren, is niet zo maar beschikbaar. Het MKB moet tegenwoordig meer moeite doen om de financiering van zijn plannen rond te krijgen. Banken hebben minder ruimte en zijn voorzichtiger geworden. Welke mogelijkheden zijn er voor financiering zonder bank? We zetten ze op een rijtje.

Het huurcontract: prijs en voorwaarden

Je hebt een bedrijf overgenomen, of je bent een onderneming gestart. De financiering is rond, het businessplan staat stevig en je hebt het ideale pand gevonden voor je activiteiten. De huursom heeft een groot aandeel in de verlies- en winstrekening van de onderneming. Die post verdient alleen al om die reden voldoende aandacht. Wat moet je goed in de gaten houden als je een huurcontract afsluit?

Hoe kom je aan een zakelijke lening van een bank? Tips

Wat is er nodig om een bank het vertrouwen te geven dat vereist is voor een lening voor je bedrijf? Goed om te weten, want er is meer voor nodig om je financiering rond te krijgen in deze zuinigere tijd. Welke gegevens moet je verstrekken, hoe lever je ze aan? Hoe ziet een goed leningdossier er uit? Tips van de geldverstrekkers zelf.

Privé borg staan voor lening aan je BV: let op!

Een van de grote voordelen van de rechtsvorm besloten vennootschap is dat je het thuisfront beschermt tegen de financiële risico’s die ondernemen met zich mee brengt. Dat voordeel wordt echter flink beperkt doordat banken en andere geldverstrekkers extra zekerheid willen dat hun lening terug wordt betaald. Ook als de BV failliet gaat. Zij vragen een ondernemer mee te tekenen voor de lening die zij zijn vennootschap verstrekken.

Voor jezelf beginnen: een bedrijf overnemen

Is het de juiste tijd om voor jezelf te beginnen en een bedrijf over te nemen? Meer ondernemers denken tegenwoordig weer van wel. Het aantal bedrijfsovernames is weliswaar nog steeds veel lager dan in de jaren voor het begin van de financiële crisis, maar stijgt de afgelopen tijd weer flink. Is dat een signaal om een bedrijf te starten? Zijn er meer seinen die op groen staan? En waar moet je aan denken als je voor jezelf begint?