Beroepen

Bakker - Banketbakker

Bakker - Banketbakker

Tegenwoordig lijkt de traditionele bakker steeds meer onder druk komen te staan. De bakker op de hoek lijkt dan ook meer en meer uit het straatbeeld te verdwijnen. Toch heeft de bakkersbranche zich redelijk weten te wapenen tegen deze negatieve trend.

Beginnen als autohandelaar, autobedrijf overnemen

Bloemist-Bloemenwinkel

Bloemist-Bloemenwinkel

U houdt van bloemen en u hebt beslist om een bloemisterij over te nemen? Lees dan hier meer over de actuele context en de huidige regelgeving.

Boekwinkel

Boekwinkel

Het werk in een boekwinkel omvat verschillende activiteiten. Lees hier meer over dit beroep.

Café-eigenaar heeft een plan nodig

Inleiding De concurrentie in de cafésector is groot en de consument is zuinig. Toch zijn er kansen voor caféhouders. Wie een goed aanbod samen weet te stellen en zijn gasten een bijzondere ervaring kan bieden en daarbij de prijzen in de hand weet te houden, kan succes bereiken in de branche.

Campingeigenaar moet beleving bieden

Een campingeigenaar moet zijn gasten iets bijzonders bieden: een uniek concept, een belevenis, een bijzondere locatie. Daar liggen kansen voor de Nederlandse camping, ook al daalt over het geheel genomen de belangstelling voor kamperen. Steeds meer campings ontwikkelen zich tot park, met overdekt zwembad, bungalows en chalets, naast de oorspronkelijke kampeerplaatsen.

Chocolade- en snoepwinkel: ga met de tijd mee

De verkopers van chocolade en snoep zijn had op zoek naar vernieuwingen die bij deze tijd passen. Gezondheid, fair trade en ambachtelijke kwaliteit: die kant gaat het op. Consumenten horen dat ze voor hun gezondheid minder suiker moeten consumeren en steeds meer mensen beperken inderdaad hun suikerconsumptie en die van hun kinderen. Voor speciaalzaken in snoep en chocolade levert dat nieuwe kansen, met name voor de chocolatiers.

Detailhandel in bovenkleding

Detailhandel in bovenkleding

Detailhandel in bovenkleding omvat zeer veel verschillende soorten winkels. Voor het overzicht worden de volgende subbranches gehanteerd: herenkleding, dameskleding, baby- en kinderkleding, herenschoenen, damesschoenen, kinderschoenen en jeans.

Doe-het-zelfwinkelier moet vakman zijn

De verkoop van doe-het-zelf artikelen lijdt onder de stilstand op de woningmarkt. Nu de verkoop van woningen echter weer lijkt aan te trekken, is ook nieuwe omzetgroei voor de doe-het-zelfmarkt mogelijk. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lieten eind vorig jaar al zien dat de krimp van de omzet in de branche daalt. Belangrijk is dat de ondernemer in de doe-het-zelfbranche zijn klanten deskundig advies en service biedt.

Fair Trade

Fair Trade

Fair trade staat voor een bepaalde vorm van eerlijke handel. Als u fairtradeproducten verdeelt, surft u mee op de trend van duurzaamheid. U draagt er vooral toe bij dat producenten uit minder ontwikkelde landen op een gunstige manier toegang hebben tot de wereldmarkt.

Groenteman

Groenteman

Voor het starten van een groentewinkel is geen diploma vereist. Dit en nog meer nuttige informatie leest u in deze documentatie.

Hotelondernemer in Nederland: betere bezetting, hogere prijzen

De hoteleigenaren in Nederland zien twee belangrijke ontwikkelingen. Ten eerste: de gemiddelde bezettingsgraad stijgt: meer kamers zijn vaker volgeboekt. Ten tweede: de gemiddelde kamerprijs stijgt. Er wordt dan ook volop geïnvesteerd in hotels en uit het onderzoek HOSTA van gespecialiseerd onderzoeker Horwath HTL blijkt dat de hoteliers in Nederland optimistisch zijn over 2014 en 2015.

Juweliers

Juweliers

Binnenkort zal een aanzienlijke groep juweliers met pensioen gaan. Nu de juweliersmarkt opnieuw stabiliseert, kunnen starters met een eigen vermogen overwegen om de behoefte aan nieuwe juweliers op te vangen.

Kaasspeciaalzaken

Kaasspeciaalzaken

Kaasspeciaalzaken beschikken over alle nodige troeven om zich te onderscheiden van andere verkoopkanalen.

Kappers zoeken het in beleving

Terwijl het aantal kappers toeneemt, gaan Nederlanders minder vaak naar de kapper. De kapper van nu staat dan ook voor een forse dubbele uitdaging. Ten eerste de concurrentie voor blijven en ten tweede zijn/haar klanten verleiden vaker naar de kapsalon te komen. De kapper moet niet alleen goed zijn in knippen, maar ook in het vinden en binden van klanten. Wat zijn de eisen en wat de kansen?

Meubelspeciaalzaken

Meubelspeciaalzaken

Tot de meubelbranche behoren detaillisten, grote winkelbedrijven en woonboulevards die alles aanbieden wat de consument nodig heeft om zijn woning comfortabel in te richten.

Moderne makelaar biedt maatwerk

De makelaar werkt in een snel veranderende markt. De woningmarkt zit (of zat) op slot en de rol van de makelaar is door de komst van Internet en de sociale media veranderd. Hij past zich aan door te snijden in de kosten en goed te luisteren naar wat klanten willen. Daar liggen de kansen voor de makelaar: in maatwerk.

Opticien, vak met toekomst

Opticien, vak met toekomst

Opticien is een veelzijdig beroep in een sector in de detailhandel die groeit.

Reisbureau

Reisbureau

De toeristische industrie is wereldwijd één van de grootste economische sectoren. Een reisbureau kan reizen van touroperators verkopen of zelf pakketreizen op maat samenstellen.

Restaurant

Restaurant

U wilt een restaurant overnemen? In deze documentatie leest u meer over de vestigingseisen, de regelgeving en de huidige context. Bovendien vindt u een aantal handige tips en nuttige links.

Rijschool beginnen of overnemen vraagt solide plan

Schoenwinkel moet onderscheid zoeken

Wie een schoenenwinkel begint of overneemt, doet er goed aan een prima functionerende website te bouwen. Met een website waar de klant schoenen kan bestellen, neem je al direct een voorsprong op de helft van de concurrenten. De schoenenbranche loopt nog achter als het gaat om online. Dan hebben we het over de zelfstandige schoenenhandelaren. De concurrentie door de grote ketens en online-verkopers is intens. Waar liggen de kansen voor de schoenverkoper van nu? In het onderscheid.

Slager

Slager

U bent van plan om een slagerij over te nemen? In deze documentatie komt u meer te weten over de voorwaarden en de huidige regelgeving om een slagerij op te zetten.

Speelgoedwinkel

Speelgoedwinkel

Er zijn geen diploma’s vereist voor het opzetten van een speelgoedwinkel. Het is wel belangrijk goed op de hoogte te zijn van nieuwste trends en u moet uiteraard een goede verkoper zijn.

Sportspeciaalzaak

De omzet van de sportspeciaalzaken krimpt in 2014 nog. Toch zien kenners van de markt groeikansen voor de nabije toekomst. Meer mensen sporten en daaronder veel 50-plussers die meer te besteden hebben.

Tabakswinkel - Krantenwinkel

Tabakswinkel - Krantenwinkel

Bij een tabakswinkel kan men terecht voor rookwaren, maar ook vaak voor kranten en tijdschriften, postzegels, ansichtkaarten, oplaadkaarten voor mobiele telefonie, krasloten en soms drank en snacks.

Toekomst voor bodyfashionretail

Tweewielerspecialist handhaaft winst

De klassieke stenen fietsenwinkel is er nog altijd, ondanks de prijsbrekers op het Internet. Op veel plaatsen in Nederland weet de fietsenmaker/verkoper zich, door zijn service en betrouwbare uitstraling, te handhaven. Belangrijkste trend in de fietsenhandel is de opkomst van de elektrische fiets. De vergrijzing helpt de verkoop een handje, maar de elektrisch fiets is beslist niet meer vooral voor ouderen. De tweewielerbranche heeft de afgelopen jaren zijn winst op peil weten te houden en vormt daarmee een uitzondering in de detailhandel.

Viswinkel - Ambulante vishandel

Viswinkel - Ambulante vishandel

De detailhandel in vis valt uiteen in twee grote groepen. Naast de vaste viswinkels bestaat de ambulante handel of markten met onder andere viskramen.

Wijnhandelaar: kennis, keuze en advies